Palvelemme kaikissa koulutukseen liittyvissä asioissa

Tältä sivulta löydät tietoa psykoterapeuttikoulutukseen hakemisesta.

Tarvittaessa soita opintoneuvojillemme 045 1212321 tai lähetä viestiä hakupalveluumme info@hpi.fi. Autamme mielellämme kaikissa koulutukseen liittyvissä asioissa.

Voit tiedustella esimerkiksi:

 • pääsyvaatimuksista, hakumenettelystä, ilmoittautumisesta
 • koulutuksen sisällöstä, kouluttajista, koulutustiloista
 • aikatauluista, kestosta, ajankäytöstä
 • hinnoista, maksujärjestelyistä
 • verovähennyksistä, tuen lähteistä
 • todistuksista, jatkokoulutuksesta, verkostoitumisesta

Tällä hetkellä psykoterapeuttikoulutusten haku ei ole auki, mutta voit halutessasi täyttää hakemuksen opintoneuvontaa varten. Yleistä tietoa hakuprosessista alla. Haku muille kursseille on auki normaalisti. 

 

Typing worker

 

Hakemus ja haastattelu

Koulutukseen haetaan ensin kirjallisesti sähköisellä hakulomakkeella. Hakemuksen lähettäminen ei sido hakijaa. Hakemukseen vastataan parin viikon sisällä sen vastaanottamisesta.

Hakemusten perusteella osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Todistuskopiot tuodaan haastattelutilaisuuteen. Haastattelun tuloksesta saa tiedon parin viikon kuluessa.

Yhteydenpito tapahtuu pääasiallisesti sähköpostitse, jollei hakijan kanssa ole toisin sovittu. Hakemus muuttuu sitovaksi ilman eri toimenpiteitä koulutusohjelmasta riippuen viiden päivän kuluessa haastattelun jälkeisestä hyväksymisestä. Hakemuksen peruuttamiseksi riittää soitto tai sähköposti. Hyväksymiskirjeessä on aina täsmälliset ohjeet, miten menetellä.

 

Hakukelpoisuus

Koulutukseen otetaan 18-24 osallistujaa. 
Koulutukseen osallistuvilta edellytetään asetuksen mukaisesti:

    • soveltuvaa ammattikorkeakoulututkintoa tai maisterintutkintoa (opistoasteen koulutuksista vain sairaanhoitaja
tutkinto käy)
   • vähintään 30 opintopisteen laajuudelta psykologian, psykiatrian tai psykoterapiataitojen opintoja
   • työkokemusta mielenterveys-, päihde-, perhe-, kriisi- tai vastaavasta asiakastyöstä
   • mahdollisuutta tehdä riittävästi asiakasyötä koulutusohjelman aikana
   • riittävää englanninkielisen asiatekstin lukutaitoa
   • sitoutumista koulutukseen koko sen keston ajaksi

Jos et vielä tiedä mihin haluat tai voit hakea, saat täsmäpalautteen täyttämällä hakulomakkeen. Autamme mielellämme parhaan mahdollisen väylän löytämisessä.

 

Psykoterapeuttinimikkeen käyttöoikeus

Todistus koulutuksesta

Kolmivuotisen koulutuksen päätyttyä ja palautettua kaikki tehtävät, osanottaja saa todistuksen ratkaisukeskeisen psykoterapeuttikoulutuksen suorittamisesta.

Koulutuksen suorittanut hakee erikseen Valviralta oikeutta psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttöön. Valvira päättää käyttöoikeuden myöntämisestä ilmoittamansa hyväksymismenettelyn mukaisesti. Valviran myönteisestä päätöksestä seuraa mm. psykoterapeuttinimikkeen käyttöoikeus
, oikeus tehdä psykoterapiaa myös yksityisyrittäjänä
 sekä useissa tapauksissa vapautus arvonlisäverosta.

Psykoterapeuttikoulutuksen jälkeen hankittu kouluttajakoulutus (ent. VET -pätevyys) tuo edellisten lisäksi valmiudet toimia vastaavan psykoterapiamuodon erityistason koulutusten työnohjaajana ja kouluttajana.

KELA-kelpoisuus

Koulutuksen käynyt voi Valviran myönteisen päätöksen jälkeen hakeutua Kelan palveluntuottajaksi. Nykyisin hakija voidaan hyväksyä suoraan palveluntuottajaksi ilman aiemmin käytössä ollutta kahden vuoden vuoden väliaikaa. Riittää, että työnohjaussuhde on olemassa ja jatkuu. (Ks. esim. Kelan sivuilta.)

Ratkaisukeskeisen psykoterapiakoulutuksen on yleensä tulkittu tuottavan pätevyyden yksilöterapiaan. Lisäpätevyyden perhe- tai ryhmäterapiaan on voinut saada esittämällä todistuksia täydentävistä koulutuksista.

Vastaavasti perheterapiakoulutuksen on tulkittu tuottavan vain perheterapian pätevyyden. Valtaosa Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen määrärahoista ohjataan yksilöpsykoterapiaan, jolloin perheterapeuttisen osaamisen soveltaminen yksittäin tavattavan asiakkaan kohdalla on edellyttänyt lisäkoulutusta.

Perheterapeutti on aiemmin voinut hakeutua yksilöterapian palveluntuottajaksi saadun yksilöpsykoterapeuttisen täydennyskoulutuksen perusteella. Tämä erilliseen lisäkoulutukseen perustuva menettely ei ole ollut enää 01.01.2010 jälkeen käytössä. Vielä ei ole tietoa siitä, miten työnantajat tai Valvira ja Kela huomioivat perheterapiakoulutuksen sisällä olevia yksilöterapian opintoja.

 

Hakulomake koulutuksiin

Yksi-kolmivuotisiin koulutusohjelmiin haetaan sähköisellä hakulomakkeella, jolla voit kertoa koulutus- ja työtaustasi sekä kiinnostuksistasi. Hakemuksen täyttämiseen kuluu aikaa noin 10-20 minuuttia. Hakemuksen tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Jos täyttämisessä tulee kysyttävää, älä epäröi soittaa toimistoon 045-121 2321.

Olemme sinuun yhteydessä sähköpostitse muutaman arkipäivän kuluessa.
Todistuskopiot tuodaan haastattelutilaisuuteen.


Hakulomake

 

Ilmoittautumislomake lyhytkursseille

Asiantuntijapäiville ja muihin lyhyisiin koulutuksiin ei ole hakua, vaan ilmoittautuminen riittää.

Ilmoittautuminen

Klikkaa tästä
koulutusten
HAKULOMAKKEELLE

Klikkaa tästä
lyhytkurssien
ILMOITTAUTUMISEEN