Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja 30 op

Työnantaja: Pyydä tarjous räätälöidystä tilauskoulutuksesta.

Kysy myös muutosturvakoulutuksesta​

Oletko valmis kehittämään käytännönläheistä osaamista lasten, nuorten ja aikuisten tukemiseen neuropsykiatristen haasteiden parissa? Arkikielessä käytetään usein nimitystä “nepsy” tai “neurokirjo”.

Opiskele ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi eli nepsy-valmentajaksi ja opi tehokkaita ohjauksen menetelmiä asiakkaiden ja myös heidän omaistensa kanssa työskentelyyn. Käytännössä testatut menetelmät parantavat asiakkaiden toimintakykyä ja lisäävät voimavaroja kohdata arjen haasteita. Samalla kehität oman hyvinvointisi edistämiseen soveltuvia taitoja!

Valmennus perustuu monipuolisiin ratkaisukeskeisiin ja  kognitiivis-behavioraalisiin menetelmiin. Nämä menetelmät voidaan räätälöidä yksilöllisten tarpeiden mukaan ja yhdistää muihin hoitomuotoihin tai erityispedagogisiin tukitoimiin.

Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja työskentelee pääasiassa asiakkaiden kanssa, joilla on kehityksellisiä neuropsykiatrisia häiriöitä, kuten autismikirjo (ASD ja ent. Asperger)), ADHD, Touretten oireyhtymä, oppimisvaikeuksia tai kehityksellinen kielihäiriö (ent. SLI). Menetelmät soveltuvat myös henkilöille, joilla on laaja-alaisia oppimisvaikeuksia, kehitysvamma, pakko-oireinen häiriö (OCD) tai mielenterveyden haasteita.

Matalan kynnyksen hoitona menetelmät ovat sovellettavissa myös aggressiivisen käyttäytymisen (käytöshäiriöiden), pelkotilojen ja ahdistuksen käsittelyyn, sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tukemiseen.

Koulutuksessa opit nopeita ja tehokkaita ratkaisukeskeisiä ja kognitiivis-behavioraalisia menetelmiä, joita voi soveltaa koulumaailmassa sekä sosiaali- ja terveysalalla. Valmentajana osaat toimia haasteelliseksi koettujen asiakkaiden ja heidän verkostojensa kanssa.

Voit hyödyntää menetelmiä esimerkiksi

  • Yksilöiden ja ryhmien motivoinnissa
  • Haastavissa vuorovaikutustilanteissa
  • Kodin ja koulun välisessä vuorovaikutuksessa
  • Asiakas- ja esimiestyössä, kehittämistehtävissä sekä työnohjauksessa
  • Moniammatillisissa palavereissa
  • Oman hyvinvoinnin edistämisessä

Valmennuksen keskeisiin osa-alueisiin kuuluvat (ks. Käypä hoito –suositus)

Yksilölliset tavoitteet: Valmennus räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan. Yhdessä laaditaan konkreettisia tavoitteita, jotka liittyvät arjenhallintaan, opiskeluun ja ihmissuhteisiin.

Aktiivinen tuki ja kannustus: Valmentaja auttaa asiakasta saavuttamaan tavoitteensa, tarjoaa palautetta ja kannustaa uusien toimintatapojen löytämisessä.

Motivaation vahvistaminen: Asiakkaan motivaation esille saaminen on keskeinen osa valmennuksen onnistumista, ja usein motivaation tukeminen on olennainen osa prosessia

Asiakkaan tukeminen löytämään sen hetkisestä elämäntilanteestaan voimavaroja, käytänteitä ja ratkaisuja elämänhallinnan haasteisiin.

Lapsille ja nuorille suunnatussa valmennuksessa huomioidaan myös vanhempien tukeminen, erityisesti tilanteissa, joissa vanhemmilla saattaa olla omia nepsy-haasteita. Valmentaja voi myös käydä koulussa tai opiskelupaikassa auttamassa oppimisympäristöön liittyvien haasteiden ratkaisemisessa.

Koulutus on suunnattu henkilöille, jotka työskentelevät tehostettua ja erityistä tukea saavien lasten, nuorten tai aikuisten kanssa. Koulutukseen voivat osallistua esimerkiksi:

  • Sosiaali- ja terveysalan hoitajat
  • Ohjaajat
  • Opetus- ja kasvatusalan opettajat
  • Erityisopettajat
  • Eri alojen terapeutit
  • Päihde- ja mielenterveysalan työntekijät

Taitopainotteisen koulutuksen laajuus:
30 opintopistettä
12 etäopetuspäivää
klo 9-16.30

Suomenkielisen nepsyn kaksi toteutustapaa: Joko arkipäivinä tai vaihtoehtoisesti viikonlopputoteutuksena.

Opetuskieli: Suomi, englanninkieliset luennot tulkataan

Tutustu myös englannin– ja ruotsinkielisiin toteutuksiin! 

Edellytyksenä vähintään toisen asteen tutkinto kasvatus-, terveys-, sosiaalialalta tai vastaava perustutkinto.

Tapauskohtaisesti voidaan hyväksyä myös muu soveltuva tutkinto tai työkokemus, mikäli hakijalla on riittävästi näyttöä  kyseisillä aloilla tai hän toimii omaishoitajana neuropsykiatrisia haasteita omaavalle henkilölle. Tällöin opiskelija saa koulutuksen suorittamisesta nepsy-ohjaajan sertifikaatin.

Helsingin Psykoterapiainstituutti noudattaa ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajakoulutuksen yleisiä linjauksia Suomessa sekä neuropsykiatrisen valmentajan eettisiä periaatteita. Neuropsykiatrinen valmentaja ei ole säännelty Suomessa ammattinimike, eikä sillä ole Valviran tai Opetushallituksen nimikesuojausta. Koulutuksen järjestäjä ei voi vastata viranomaisten, alan yhdistysten tai muiden koulutustahojen päätöksistä tai mahdollisista lainmuutoksista, eikä voi tehdä niistä lupauksia.

Opiskelijanamme voit liittyä Nepsy-valmentajat ry:n jäseneksi. Yhdistyksen tarkoitus on edistää muun muassa neuropsykiatristen valmentajien edunvalvontaa ja ammatillista kehittymistä.

Hinta 1920 euroa (sis. alv 25,5%).

Hinta kattaa kaikki koulutuksen olennaiset kulut: opetuksen ja luentomateriaalit. Osallistujat maksavat itse omat matka-, ruoka- ym. kulunsa sekä satunnaiset kirjahankinnat.

Voit valita itsellesi sopivan maksutavan seuraavista:

  • puolivuosittain kahdessa erässä
  • kuukausittain kahdeksassa erässä, jolloin laskuun lisätään viiden euron käsittelymaksu
  • kerralla etukäteen, jolloin maksutapa-alennus on 120 euroa.
  • Ma 18.11.2024 (arkitoteutus)
  • La 8.2.2025 (viikonlopputoteutus)
  • 9.4.2025 (arkitoteutus, englanninkielinen)

Kouluttajat

Lisäksi huippuvierailija, Ratkaisukeskeisen traumatyön kehittäjä, psykoterapeutti John Henden