302024syys
Tara Vallenius: Ratkaisukeskeisen filosofian omaksuminen moninkertaisti työn merkityksen ja vaikutukset

Tara Vallenius: Ratkaisukeskeisen filosofian omaksuminen moninkertaisti työn merkityksen ja vaikutukset

Sosionomi Tara Vallenius valmistui ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi viime kesänä. Opinnot HPI:ssä muuttivat koko Taran elämän, aina asuinpaikkaa myöten. Tara työskentelee työvalmentajana Arffman Finlandilla ja toimii samanaikaisesti Baronalla ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina.

– Kun opiskelin sosionomiksi, viehätyin käytännön työstä eli suoraan ihmisten kanssa toimimisesta. Tajusin nopeasti, että minulle sopii parhaiten käytännönläheinen työ, eikä niinkään teoreettiset opinnot, kuten psykologia yliopistossa. Tämä herätti ajatuksia ja aloin pohtia vaihtoehtoja. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia tuntui vastaavan siihen tarpeeseen, jossa käytännönläheinen työ yhdistyi vaikuttaviin menetelmiin, ja kiinnostukseni heräsi heti. Osallistuin HPI:ssä pidettyyn infotilaisuuteen, jossa kuvattiin ratkaisukeskeisten prosessien vaikuttavuutta, ja ymmärsin heti, että tässä yhdistyvät kaikki asiat, joita olin toivonut työssäni. Lähetin heti hakemuksen ja päädyin Arja Pihlajan pitämään haastatteluun, jossa vakuutuin entisestään siitä, että tämä on seuraava askel urallani. Opinnot syvensivät ymmärrystäni ratkaisukeskeisestä filosofiasta, ja siinä kouluttajat, kuten Kari Muhonen ja Marjatta Hahtola, olivat keskeisessä roolissa, Tara kertoo.

Opetus ylitti kaikki Taran odotukset.

– Kouluttajien ajattelumaailman kautta sain laajemman käsityksen siitä, mitä ratkaisukeskeisyys todella tarkoittaa. Se ei ole vain termi tai työkalu, vaan kokonainen ajattelutapa ja filosofia, joka vaikuttaa monella tasolla, Tara pohtii.

Tara haluaa vielä palata opiskelijahaastatteluunsa, joka toimi käänteentekevänä hetkenä hänen elämässään.

– Arja Pihlaja veti meille Tulevaisuuden muistelu -harjoituksen. Harjoituksen aikana mieleeni heräsi vahva kuva rannasta ja aaltojen rauhoittava ääni tuli kirkkaana mieleeni. Näin itseni pitämässä työvalmennusta ulkona luonnon keskellä, ja muistin jakaneeni tämän vision ryhmälle. Sanoin ääneen, että tulevaisuudessa työskentelisin Espanjasta käsin, mikä oli itsellenikin yllättävä oivallus. Aiemmin tällaisia ajatuksia ei ollut käynyt mielessäkään, Tara kertaa.

Opintojen aikana Tara muutti kuin huomaamatta Espanjaan.

– Aluksi tulin tänne kuukaudeksi, joka venyi kahdeksaksi kuukaudeksi. Nyt olen asunut täällä jo vuoden. Teen juuri sitä työtä, josta olen aina haaveillut. Olin suunnitellut muuttoa 13 vuoden ajan, mutta aina oli joku syy, miksi en ollut saanut sitä tehtyä. Yhtäkkiä sain rohkeuden toteuttaa tämän pitkään haaveilemani muuton. Samalla koko työelämäni muuttui ja töiden tekeminen etänä onnistui paremmin kuin olin osannut kuvitella. Katson tätä muutosta elämässäni suurena saavutuksena, melkeinpä ihmeenä, oman lapseni syntymän lisäksi.

Tara on hyödyntänyt ratkaisukeskeisen lyhytterapiakoulutuksensa antia työssään työvalmentajana, ja asiakkailta saamansa palaute on ollut erittäin positiivista.

– Siinä vaiheessa, kun ratkaisukeskeinen ajattelutapa alkoi vahvistua mielessäni, työotteeni muuttui merkittävästi. Aloin kohdata asiakkaita uudella tavalla, ja huomasin saavani nopeammin tuloksia myös sellaisten asiakkaiden kanssa, joita pidettiin erityisen haastavina. Työttömien pitkäaikaisasiakkaiden kohdalla pääsimme nopeasti eteenpäin, ja huomasin, että luottamukseni omaan osaamiseeni kasvoi harppauksin, Tara kertoo.

Opintojen alkuvaiheessa Tara ei ajatellut ryhtyvänsä ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.

– Lähtökohtani oli hyödyntää ratkaisukeskeistä lähestymistapaa työvalmennuksessa ja oman ammatillisen kehittymiseni tukena. En ollut ajatellut yrityksen perustamista, mutta yllättäen löysin itseni Baronalla ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina. Tämä työ on tarjonnut minulle mahdollisuuden osoittaa ratkaisukeskeisten prosessien vaikuttavuus organisaatiotasolla. Esimerkiksi Baronalla asiakkaani tulevat usein hyvinvointitiimin kautta, kun työntekijä ilmoittaa sairausloman tarpeesta. Monilla heistä on taustalla henkilökohtaisia kriisejä, ja usein jo muutaman kerran jälkeen he kokevat saaneensa uudenlaista luottamusta omaan elämäänsä ja jaksamiseensa. Kun näkee tällaisia konkreettisia muutoksia, se herättää pohtimaan, miten näitä vaikutuksia voitaisiin raportoida ja hyödyntää laajemmin organisaatioissa. Tavoitteeni on aluksi raportoida Baronan johdolle, jotta vaikutuksia voidaan arvioida myös numeerisesti. Haluaisin tuoda esille, mitä nämä prosessit merkitsevät rahallisesti ja resursseissa, mutta myös työntekijän hyvinvoinnissa, Tara selventää.

Hänen tavoitteenaan on, että nämä tulokset leviäisivät laajemmin myös suomalaiselle yrityskentälle.

– Jos tiivistäisin ratkaisukeskeisen lyhytterapian merkityksen, se liittyy ennen kaikkea siihen, että ihmisten toimijuuden ja minäpystyvyyden tunne kasvaa. Kun ihminen kokee hallitsevansa omaa elämäänsä ja tulevaisuuttaan, hän pystyy paremmin ratkaisemaan eteensä tulevat haasteet, Tara kuvailee.

Ratkaisukeskeinen ajattelutapa on tuonut Taran elämään muutoksia muillakin osa-alueilla kuin asuinpaikan suhteen.

– Luottamukseni omaan ammattitaitooni on kasvanut merkittävästi. Tiedän, että elämässä tulee haasteita, mutta minulla on vahva usko siihen, että selviän niistä. Ehkä suurin muutos on ollut tämä asenteen muutos: usko omiin kykyihin ja siihen, että tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia.

-Vaikka oman ammattitaitoni kehittyminen on ollut pääosassa, olen huomannut, että tämän rinnalla olen kasvanut myös henkilökohtaisesti. Henkinen kasvu on tapahtunut kuin huomaamatta ja se on tuonut elämääni paljon positiivista. Tätä kasvua en ollut osannut etukäteen ennakoida, mutta olen siitä onnellinen. Kyse ei ole ollut koulutukseen hakeutumisesta vain henkilökohtaisen kasvun vuoksi, vaan se on tullut mukana osana ammatillista kehitystä.

– Ratkaisukeskeinen ajattelu on paljon enemmän kuin pelkkä työkalu; se on tapa ajatella ja elää. Uskon, että tämä ajattelutapa antaa ihmisille välineet kohdata vaikeudet ja kääntää ne positiiviseksi kehitykseksi. Kun ihminen uskoo omaan potentiaaliinsa, hän pystyy ratkaisemaan melkein mitä tahansa. Terapeuttina tehtäväni ei ole mitätöidä asiakkaan ongelmia, vaan auttaa asiakasta muokkaamaan ne hallittavampaan muotoon. Ongelmia ei aina voi muuttaa kullaksi, mutta niistä voi tehdä helpommin kannettavia, Tara päättää.

Tutustu lisää Taraan

Helsingin Psykoterapiainstituutin uudet Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti-intensiivitoteutuksena alkavat tänä syksynä.

Lue lisää!

Mikäli pohdit riittävätkö aiemmat opintosi intensiiviryhmässä opiskelemiseen, hyödynnä opintotoimistomme apua. Selvitämme sinulle juuri oikean ryhmän. Lämpimästi tervetuloa mukaan!